De umenneskelige lidelsene det palestinske folket nå opplever er fortsettelsen av en 75 år lang tragedie. Norsk Folkehjelps ansatte i Palestina forteller at de aldri har opplevd noe som ligner situasjonen de er i nå. Gaza har blitt nærmest konstant bombet siden 7. oktober 2023, og på Vestbreddene har de systematiske overgrepene og den vilkårlige volden forverret seg kraftig. Dette er villet politikk, en menneskeskapt katastrofe.

Tidligere i år kom nyheten om at de fraråder all handel og næringsvirksomhet med de ulovlige israelske bosettingene i Palestina. Selv om dette er godt nytt, mener vi i Norsk Folkehjelp at dette ikke er nok, det må følges opp i praksis! Gjennom Oljefondet sine investeringer bidrar vi nemlig til okkupasjonen. Tiden er overmoden for at alle norske bånd til okkupasjonen kuttes!

Mens den grusomme krigen pågår i Gaza blir situasjonen stadig verre også på Vestbredden. Aldri har flere barn blitt drept på Vestbredden og okkuperte Øst-Jerusalem som i 2023, ifølge Unicef. Volden fra bosetterne og vilkårlig arrestasjoner av palestinere har eskalert. Palestinske bønder får avlingene sine brent og husdyrene deres blir drept.

Stadig får flere opp øynene for den undertrykkende okkupasjonen og de folkerettsstridige bosetningene som vår egen regjering har kalt det største hinderet for fred. Norsk Folkehjelp, Fagforbundet og andre aktører har lenge tatt til orde for forbud mot kjøp av varer og tjenester fra okkuperte områder, og kommuner som Trondheim, Tromsø og Oslo har vedtatt kjøpestopp fra selskaper involvert i israelske bosetninger.

Men, det er fortsatt en rekke andre produkter i norske butikker som kommer fra ulovlige bosetninger. Vårt mål er et totalforbud mot okkupasjonsvarer. Derfor gjør vi i Norsk Folkehjelp en egen varetelling, en varetelling for Palestina. Våre lokallag over hele landet er nå ute i butikkene for å kartlegge de okkupasjonsvarene som fremdeles måtte finnes i butikkene. For vi vet at på tross av det enorme engasjementet og solidariteten vi ser med det palestinske folk, så finnes det fremdeles bosettervarer i butikkene våre. Så vi skal nå ut og telle og rapportere til det ikke er én eneste bosettervare igjen og til myndighetene endelig får på plass et forbud. Vi håper flere ønsker å være med på Varetelling for Palestina, og ta gjerne kontakt med Norsk Folkehjelp Kongsberg om du har lyst til å være med.

Det er på tide med handling, men ikke ulovlige fremstilte varer fra okkuperte områder!

Vi må stå i solidaritet med palestinerne, og med sivilsamfunn verden over, og kreve at okkupasjonen av Gaza må opphøre, annekteringen på Vestbredden må ta slutt, og at Norge må følge i sporene til 138 av verdens stater og anerkjenne Palestina nå!