Det var harde realiteter som ble presentert da oppvekstsjefen før påske la frem forslag til kutt og påfølgende endringer i skolestrukturen i Kongsberg. Kuttforslagene oppleves som dramatiske. To bygdeskoler, den eneste sentrumsskolen samt en barnehage i bykjernen er foreslått lagt ned.

I tillegg til at over 300 barn og deres foreldre blir direkte berørt, har dette konsekvenser både for lokalsamfunnene i distriktet og i sentrumsutviklingen. Kongsberg Arbeiderparti mener at forslaget som foreligger er mangelfullt, og ser frem til at kommunedirektøren legger frem en mer helhetlig utredning, i tråd med enstemmig formannskapsvedtak fra 11. april.

For Arbeiderpartiet er det likevel en ting som er klart - det er ikke aktuelt for vår kommunestyregruppe å støtte nedlegging av Wennersborg skole. Vi ser helt tydelig at det vil medføre utfordringer knyttet til både skolevei og trafikksikkerhet. I tillegg bør man spørre seg hvor lurt det er å legge ned skolen nærmest sentrum når våre egne kommuneplaner og overordna føringer fra fylke og stat er tydelige i satsing på fortetting, utbygging og videreutvikling av nettopp denne bydelen. Og selv om sosioøkonomiske forskjeller kan spores i alle Kongsbergs skolekretser, må man kanskje innse at Wennersborg tar imot mange av de mest sårbare barna i dag. Man må tørre å spørre seg hvilke langsiktige konsekvenser det vil få, både for den enkelte elev og for lokalmiljøet dersom sårbare elever må over på skoler i andre bydeler og kanskje mister et helt nødvendig fotfeste i eget nærmiljø.

Samtidig må vi erkjenne at Kongsberg er nødt til å ta noen tøffe grep. Og som rektorene belyser i sitt leserinnlegg, skolene tåler ikke flate kutt. Kongsberg er en kommune i vekst, men selv ikke en vekst i innbyggertallet i 2023 og en voksende industri som skriker etter arbeidskraft bidrar til tilstrekkelig vekst av antall barn i kommunen. Den demografiske utviklingen går i motsatt retning, det fødes færre barn og samtidig lever vi lenger. Antall eldre over 80 år som i de kommende årene vil ha økt behov for omsorgstjenester vokser. Vi må bygge ut tjenestetilbudet vårt innen helse- og omsorg. Dette er realiteter som nå slår inn i mange kommuner, og Kongsberg er ikke alene om å måtte ta vanskelige beslutninger for å dimensjonere tjenestetilbudet etter det behovet vi som innbyggere i kommunen har.

Det betyr også at vi ikke lenger kan opprettholde tjenestetilbud «slik de alltid har vært». Det betyr omstillinger og endringer - og omstilling er krevende. Som politikere har de aller fleste av oss et ønske om å utvikle, prioritere gode tiltak, skape vekst og få nærmiljøene til å blomstre. Som lokalpolitikere er vi rett og slett mest glad i å plusse på penger til gode tiltak. Men nå står kommunen i en situasjon hvor beregningene viser en underliggende utfordring på hele 120 millioner kroner. Det er det vårt ansvar som lokalpolitikere å ta på alvor.

Utfordringen i vår kommuneøkonomi er ikke nytt, men manglende politisk vilje til å rigge kommunen for framtidas tjenestebehov og demografiske endringer de siste 8 årene har satt oss i en svært utfordrende situasjon som ikke blir mindre fremover. Man kan si det er lett å være etterpåklok, men fra Arbeiderpartiets side har vi påpekt dette lenge. Det som har reddet kommuneøkonomien de siste årene er i all hovedsak ekstraordinære skatteinntekter og en påplussing av friske midler fra regjeringen. Men den kortsiktige redningen, løser ikke de underliggende utfordringene – vi har for alt for høye driftskostnader. De må vi faktisk gjøre noe med ved å ta politiske beslutninger.

Arbeiderpartiet forventer at det tas tak i alle enheter i kommunen for å se på strukturer og langsiktige innsparingstiltak, og ser frem til en helhetlig gjennomgang hvor vi ser kommunen på tvers av tjenesteområder.

For vi er forberedt på at det må tas tøffe beslutninger, men for oss er det avgjørende at vi tar kloke beslutninger på et godt saksgrunnlag.