Tall og beregninger viser at det vil være flere over 65 år enn under 20 år i Norge i 2030. Noen av temaene som ble diskutert på Eldrerådskurset i Drammen var sosiale møteplasser, universell utforming, velferdsteknologi og medvirkning.

Varaordfører i Drammen, Ulf Erik Knudsen, åpnet kurset. Han løftet fram at vi lever lenger og andelen pensjonister øker, og at dagens oppgaver må løses annerledes. Eldrerådene spiller en viktig rolle i dette arbeidet.

– De folkevalgte leser alltid uttalelsene til eldrerådet med stor interesse. Ofte gir uttalelsene nye perspektiver og grunnlag for flere undersøkelser som i sum gir bedre vedtak, sier Ulf Erik Knudsen.

Tidligere ordfører

Eldrerådet er et rådgivende organ i kommunen og fylkeskommunen, og skal bidra til å sikre bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i politiske saker som gjelder eldre. Eldrerådene oppfordres også til å ta opp saker på eget initiativ. Bakgrunnen for etablering av eldreråd er at eldre ofte er underrepresentert i folkevalgte organer. Eldrerådene velges for fire år av gangen, og etter høstens valg er mange eldrerådsmedlemmer nye i rollen.

Henry Tangen Andersen er ny leder i Flesberg eldreråd. Han opplever at Eldrerådskurset har vært nyttig og lærerikt.

– Flere av oss er nye i eldrerådet, og det har vært veldig fint å få en introduksjon til hva vi kan gjøre og hvordan vi kan gå fram. Vi reiser hjem med mange tanker og ideer til hva vi kan jobbe videre med i Flesberg, sier Henry Tangen Andersen, som tidligere har vært ordfører i Flesberg.

Politisk erfaring

Steinar Henning Flom er leder i Kongsberg eldreråd. Han har lang erfaring fra politikken, men andre medlemmer i eldrerådet er nye.

– Vi har hatt mange fine gruppediskusjoner i dag, og det er nyttig å lære av andre eldreråd utenfor vår egen kommune. Det er veldig positivt at vi får kursing i denne skalaen, og jeg er godt fornøyd med dagen, sier Steinar Henning Flom.

Tidligere rådmann

Helge Jensen er leder av Rollag eldreråd, og hadde tatt turen til Drammen med sitt eldreråd. Jensen var tidligere rådmann i Rollag.

– Det har vært veldig nyttig å være her i dag, og det var spesielt lærerikt å sitte i grupper sammen med eldrerådsmedlemmer fra andre kommuner. Jeg tror at vi har mye å lære av hverandre, sier Helge Jensen.

Leve hele livet

Lill Tone Grahl-Jacobsen fra Kongsberg kommune presenterte kommunens arbeid med Leve hele livet-reformen og utviklingen av aldersvennlige samfunn.

– Kongsberg skal være et godt sted å være hele livet, og for å få til dette er det viktig at vi samarbeider med blant annet eldreråd og frivillige organisasjoner. Noe nytt vi har begynt med er å invitere «78-årgangen», det vil si alle 78-åringer, til en samling for å lære om fysisk aktivitet, fremtidsfullmakt og velferdsteknologi, sier Lill Tone Grahl-Jacobsen.

Stor satsing på bedre opplæring

Eldrerådene og Pensjonistforbundet har etterspurt bedre opplæring av eldreråd lenge. Det nye eldrerådskurset arrangeres av Senteret for et aldersvennlig Norge, som er en del av Helsedirektoratet. Kurset består av en digital og en fysisk del, og finansieres gjennom statsbudsjettet.

Wenche Halsen leder Senteret for et aldersvennlig Norge. Hun er glad for at det nå satses på bedre opplæring av eldrerådene.

– Eldrerådene er kjempeviktige i lokaldemokratiet, og det flott å se at eldrerådsmedlemmer fra ulike kommuner lærer av hverandre. Vi håper at kursdeltakerne reiser hjem med ny giv og gode råd på veien til hvordan de kan bidra til aldersvennlig utvikling og å lytte til eldre i sin kommune, sier Wenche Halsen.