Nylig ble det offentliggjort at Kongsberg kommunes frivillighetspris i år går til festspillene.

«Festivalen ble etablert i 2001 og siden oppstart har mange innbyggere – og mennesker utenbys fra – løftet festspillene fra innsiden som frivillige», skriver juryen.

– Så hyggelig med pris, dette er vi veldig takknemlige for, sier Bjørnsen.

Rundt 150 frivillige bidrar i gjennomføringen av Glogerfestspillene i januar hvert år med oppgaver blant annet innen rigg, transport, billettsalg, catering og vakthold.

Program og kortreiste sitteputer

Også i forkant av selve festspilluka legges det ned mange frivillige-timer. Markedsføring og distribusjon av program er viktig, men også kostnadskrevende. I løpet av novemberdagene har Gloger-frivillige derfor allerede delt ut flere tusen program i postkasser rundt i hele Kongsberg.

– I Glogerfestspillene finnes et helt unikt fellesskap, et engasjement, en stå-på-vilje og varme. Sammen gjør vi det mulig å arrangere klassiske konserter av høy kvalitet i byen og gi mange mennesker mulighet til å oppleve den levende musikken nettopp i fellesskap sammen. Dette er virkelig noe å være stolt over sier Marit Lund Bjørnsen.

Engasjementet for festspillene syder hele året gjennom og de frivillige tar i bruk sin kunnskap og kreativitet. Frivillig gjennom mange år, Ellen Hvidsten, har det siste året sydd sitteputer av de gamle fleece-vestene som publikumsvaktene brukte tidligere. Innmaten er overskuddsmateriale fra Kongsberg emballasje, så her er det gjenbruk og bærekraft. De kortreiste sitteputene skal brukes i kirkebenkene under festspillene fremover.

Påfyll og jakten på rekvisittene

De frivillige er delt inn i grupper med frivillige gruppeledere, og under festspillene er flere av disse samlet på Kongsberg menighetssenter. Samholdet blant de frivillige er viktig og opp gjennom historien er det mange eksempler på dette. Det er en kjent sak at tar man turen innom rigg- og transport gjengen for å få seg en brødskive under festspillene, får man påfyll for både kropp og sjel.

Under festspillene i 2014 ble det satt opp en opera om Norges prinsesse Ernelinde. Bakteppet var en langvarig krig og på scenen sto både konger og prinser. Jakten på kostymer og rekvisitter strakte seg langt utover teater-krokene i Kongsberg og omegn. Frivillig Svein Arne Fossbakken var til og med en tur på teaterlagets sentrallager på Gol med regissør-assistentene for å finne «pre-rafaelske kostymer».

– Glogerfestspillene er unike fordi de holder høyt internasjonalt kunstnerisk nivå, samtidig som innsatsen fra frivillige er uunnværlig for å få alle festspillhjulene til å gå rundt sier leder av festspillstyret, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

– Det er flott at Kongsberg anerkjenner den store innsatsen fra alle frivillige ved å hedre dem med kommunens frivillighetspris avslutter han.