Den store dagen 2. mai nærmer seg med stormskritt. Selv kongeparet kommer til Sølvbyen Kongsberg, Teknologibyen og vår hjembys 400 års jubileum. Vi har alle hørt historien om hvordan Christian 4. stod ved Korset i 1624 og pekte: «Der skal byen ligge». Byen har vært samlet til et fantastisk show under jubileumsåpningen på Kirketorget, og igjen fått oppleve folkefest med hopprenn i Hannibalbakken.

Byen vår har en rik historie, og det hele begynte for 400 år siden med funnet av sølvet. Fra dette vokste det frem en stor industri. Bergverket sysselsatte 4.000 på sitt største. Teknologien utviklet seg i rivende fart, og de ypperste tyske bergingeniører flyttet til byen. Og kanskje er det nettopp denne historien som har gjort oss til den teknologibyen vi er i dag, med en industri i verdensklasse. Vi leser i avisene om rekord etter rekord i ordrereserven til industrien. Det meldes om et enormt behov for kompetanse og ansettelser de kommende årene for å gjennomføre alle kontraktene vi leser om.

I våre tidligere dypdykk i prognoser for befolkningsvekst (“Et bilde som ikke stemmer” av Christian Russell) har vi sett at Kongsberg er i en unik situasjon med svært mange som pendler inn til byen. Kongsberg har mange gode kvaliteter. Det er en trygg by med et godt servicetilbud, vi har full barnehagedekning, god bredde og plassering av grunnskoler. Overalt i byen er det kort vei til fin natur med historisk sus, vi har et flott skisenter, langrennsløyper og idrettsparker på flere kanter av byen. Kongsberg har også et godt og variert tilbud av kultur og underholdning. Og er ikke dette nok, er det ikke mer enn rett i overkant av en time til både Oslo, fjellet og havet. Ikke minst har industrien i byen sørget for et fantastisk arbeidsmarked.

Med alle disse gode kvalitetene undrer vi oss over hvorfor vi ikke får flere av de menneskene som pendler inn til byen vår til å bosette seg (og betale skatt) her? Skyldes det at vi ikke klarer å markedsføre oss til potensielle nye innbyggere? Er det boligmarkedet som er for trangt her i byen? Hva gjøres for å få flere til å velge å ikke bare jobbe her, men faktisk bo her? Og hvordan påvirker skolestruktursaken dette? Hva vil forslaget om å legge ned Wennersborg skole ha å si for byens attraktivitet og mulighetene til å få flere til å ville bosette seg her? Er dette utredet i forbindelse med høring om skolestruktur?

Vi vet at for mange som er i etableringsfasen eller som har små barn, er nærhet til skolen spesielt viktig. «It takes a village to raise a child» er et velkjent uttrykk, og skolekretsen er en arena for tilhørighet og samhold. Dette er noe vi har i skolekretsen til Wennersborg, vi kjenner hverandre og våre barns klassekamerater godt og stiller opp for hverandre. Vi har en rektor som kjenner alle barna ved skolen personlig. Og for noen av oss foreldre som selv har gått på skolen her som barn, kjenner vi igjen flere lærere som fortsatt jobber ved skolen i dag, nesten 30 år senere. Dette gir trygghet for alle, og sier noe om at Wennersborg virkelig er «Et godt sted å være – et godt sted å lære».

Wennersborg er en skole av god kvalitet, hvor de aller fleste elever i dag har gangavstand og fin skolevei. Bor man med gangavstand til Wennersborg, har man også gangavstand til byens største arbeidsplass, Kongsberg Teknologipark. Ihht. vedtatte kommuneplan er det et mål for boligutvikling om fortetting innover, og ikke videre utvidelse i naturområder. Og Vestsida er et område som står for tur. Vi finner også igjen en målsetting om utvikling av Vestsida og et ønske om mer liv på denne siden av byen i flere lokale partiprogram. Nye boligfelter i Feltberederåsen og Gluggeløkka, som ligger innenfor Wennersborg skolekrets, er i full gang med å bygges ut. Vestsida med alle sine kvaliteter, og kanskje det stedet i Kongsberg hvor «10 minutters-byen» faktisk er oppnåelig, bør sees på som et konkurransefortrinn for å trekke flere folk til å bosette seg her.

For at området Vestsida skal fortsette å være attraktivt for unge voksne i etableringsfasen og barnefamilier er det en faktor vi tror er kritisk viktig, og det er at Wennersborg skole består. Det er jo nærliggende å tro at dette er en gruppe byens bedrifter ønsker å tiltrekke seg; bosetter man seg med familie og barna starter på nærskolen øker sannsynligheten for at man blir værende. Ville ikke dette være en vinn-vinn-situasjon for både menneskene og barna, kommunens økonomi og bedriftenes tilgang på stabil arbeidskraft?

Om alle vi som utgjør Kongsberg-samfunnet - kommuneadministrasjon, politikere, næringsliv, industri og befolkning - drar i samme retning, tror vi at vi virkelig kan vise hva Kongsberg står for: «Stolthet, åpenhet, nyskaping og raushet». Vi tror på en lys fremtid i Kongsberg og at Teknologibyen klarer å løse de utfordringene vi nå står inne i. Vi skal fortsette å være innovative og la Wennersborg skole forbli det gode, trygge og lærerike samlingspunktet for sine over 200 elever.

La Wennersborg stå!