Rett før St. Hans gir vi retning til fremtidens utdanning. Skal utdanningssystemet holde tritt med arbeidslivet er Kongsberg Agenda ett av de viktigste stedene å delta.

Med over 25.000 besøkende i fjor har festivalen blitt et dynamisk kraftsentrum for diskusjoner om alt fra klimaendringer og internasjonale påvirkninger på norsk politikk, til den rivende teknologiske utviklingen og nødvendige omstillinger i arbeidslivet.

Nettopp omstilling i arbeidslivet gjorde at Fagskolen i Viken tok en aktiv rolle i dette samfunnsengasjementet ved å etablere Kompetansehuben på Kongsberg Agenda i fjor. Denne scenen er dedikert til å utforske samfunnsutfordringer gjennom et kompetanseperspektiv. Kompetanse er på agenda også i år, og vi spør: Hvordan kan høyere yrkesfaglig utdanning bidra med nødvendig kompetanse for å håndtere den pågående samfunnsendringen på en enda bedre måte? Hvordan påvirker kunstig intelligens arbeidsplassen og hvor modige må ledere være i en tid med rask omstilling?

Med bidragsytere som Cecilie Myrseth, Sigrun Gjerløw Aasland, Cato Zahl Pedersen, Are Tomasgård, Vegard Einan og Geir Hågen Karlsen, er vi klare til å påvirke og forme kompetansedebatten både nasjonalt og internasjonalt.

Vårt engasjement i disse temaene understreker hvor avgjørende tilgang til riktig kompetanse er for å møte utfordringer som det grønne skiftet, vedlikehold av et robust velferdssystem, og forberedelser til teknologiske og sosiale utfordringer som fremtiden vil bringe. Vi er arbeidslivets skole og Kongsbergs største utdanningsinstitusjon innenfor tekniske fag, og således, en premissleverandør for tekniske utdanninger på Kongsberg. Derfor er det viktig for oss å arbeide tett sammen med både arbeidsgiver og arbeidstaker for å utvikle utdanninger som tilbyr tidsrelevant kompetanse som trengs, både for i dag og i fremtiden. Dette reflekteres spesielt i et av våre arrangement 19. juni, hvor vi i samarbeid med Kongsberg Gruppen og LO har invitert Harald Eia for å diskutere den norske modellen og trepartssamarbeidet, som er unikt i en internasjonal sammenheng og helt sentralt for å møte fremtidens utfordringer.

Ved Fagskolen i Viken er vi stolte av å kunne bidra til disse viktige samtalene. Arbeidslivet, understreket av NHOs kompetansebarometer, er tydelige på at utdanning og kunnskapsdeling er nøkkelen til å håndtere de omfattende omstillingsbehovene vi står overfor.

Vi inviterer alle til å delta på årets Kongsberg Agenda og bidra til å gjøre den til en enda større suksess enn i fjor. Enten det er ved å legge til egne programposter, engasjere seg som aktive deltakere, eller være til stede som publikum, har vi en unik mulighet til å styrke vår felles fremtid, og fremtidens utdanningssystem.

Gjennom å dele kunnskap og samarbeide over fagfelt og sektorgrenser, kan vi ikke bare møte fremtidens utfordringer på en mer effektiv måte, men også løfte hverandre og hele samfunnet. Sammen kan vi skape en bedre fremtid for Norge og verden.