I forbindelse med Kommunedirektørens forslag ang nedleggelsen av Kragsgate barnehage, har vi notert oss noen momenter som vi mener det er viktig å ha med seg:

1. nærmeste barnehagen til næringsparken

2. ligger i ett område vi har vedtatt utvikling i

3. veldig godt pedagogisk opplegg for alle barna, også de som det må tilrettelegges spesielt for og kommunen selv anbefaler denne til foreldre som har barn med utfordringer

4. barnehagen er liten, noe mange familier ønsker seg fremfor de store, da det gir mer trygghet for flere av barna å ha små grupper å forholde seg til fremfor de store som det som oftest er i de større barnehagene

5. har i dag fullt belegg og ventelister

I sakens fremgangsmåte, virker det som at Kommunedirektøren har forskuttert med en nedleggelse, her har det vært møter med foreldre hvor alle har blitt oppfordret til å søke seg over til andre barnehager innen fristen. Jeg vil tro at både de kommunale og private barnehagene tar imot disse barna uten videre spørsmål utenom søknadsfristen dersom den skulle bli vedtatt nedlagt og jeg forstår derfor ikke hvorfor det var viktig å engste foreldre unødig med akkurat dette – før saken har vært oppe til politisk debatt og vurdering.

I høringsdokumentene fremkommer det ikke tydelig hva besparelsen ved en nedleggelse vil være da alle ansatte skal beholde sine jobber og administrasjonen har uttalt at den største driftsutgiften er nettopp de ansatte.

Av en nedgang på 192 barn i barnehage alder i kommunen, ser det ut til at det kun er 40 av disse barna som er barn tilhørende de kommunale barnehagene og det undres da på om det i det hele tatt har vært en dialog med de private barnehagene vedr omstilling også hos de? Kommune skryter ofte av den gode dialogen som er med de private aktørene, så da vil man anta at dette også har vært ett tema til debatt, da dette også er som punkt nr. 1 i prinsippet for barnehage strukturen på Kongsberg;

«1. I Kongsberg kommune skal det være både kommunale og private barnehager. Dersom barnehagekapasiteten skal endres skal det skje i samarbeid mellom kommunen og de private barnehagene.»

Høringssvaret fra FAU ved Kragsgate barnehage er meget godt formulert og de tallene og dokumentasjonen som fremkommer i denne, gir ett relativt godt grunnlag for oss som ser på flere ting når det gjelder den økonomiske situasjonen for barnehagen. De trekker også frem høringssvaret kommunen hadde til endring av barnehageloven og blant annet tilskuddsordningen, denne saken var oppe i UKO i januar 2024 og det er greit å merke seg det siste punktet her som sier følgende:

«I den grad regjeringen innfører reguleringer som medfører nedleggelse av et stort antall private barnehager, så er fortsatt vi som kommune forpliktet til å sikre lovfestet rett til barnehageplass. Dette kan medføre betydelige investeringskostnader for kommunen.»

Det skal være et reelt valg om man ønsker å ha barna sine i en privat eller kommunal barnehage, men når kommunen foreslår å legge ned en så velfungerende barnehage som Kragsgate er, begrenses denne valgfriheten ytterligere ved at kommunen står igjen med enda færre kommunale plasser og det i en bydel som samtidig er under stor utvikling. Samtidig så er det mange som undrer seg på hva som skjer med barna i Sølvstuffen barnehage når bygget som huser denne, rives. Denne er vel og merke privat, men man undres jo allikevel.

Ved en nedleggelse av Kragsgate barnehage, må man også gå ut ifra at flere vil ha behov for bil for å kunne levere barn da disse gjerne vil få plass på andre kanter av byen, foreldre som i dag kan gå, må benytte seg av bil til barnehagen, for så å kjøre til jobb, dette er lite miljøvennlig.

Kongsberg FrP vil på bakgrunn av mye av det som fremkommer i blant annet høringsuttalelsene til saken, samt saksfremleggelsen til kommunedirektøren, ikke støtte en nedleggelse av Kragsgate barnehage.