Magne Østby døde 6. mars etter at helsa hadde skrantet i flere år da han fikk kreft, Parkinsons og hjerteproblemer, 76 år gammel.

Magne hadde en fin og sorgløs barndom på Kongsberg, der han vokste opp i Sexes gate.

Han var med på det meste som skjedde i nærområdet. Om vinteren var det skihopping i den lille hoppbakken ved Østby-løkka. Sommerstid var det fotball, friidrett (stav!), volleyball og andre aktiviteter på Hansenløkka, ikke langt fra KV.

Seinere gikk veien til Trondheim og studier på NTH. Etter Trondheim spesialiserte han seg som petroleumsingeniør i USA ved universitet Texas A&M før han fullførte studiene ved Stanford University. I studietida møtte han Anne som seinere ble hans kone og gode livsledsagerske.

Han jobbet noen år i Trondheim før han igjen dro til USA der han fikk attraktive jobber retta mot oljevirksomheten. Basen var etter hvert New York der han og Anne hadde leilighet på Manhattan, men også Houston og Las Vegas var steder de bodde. I Houston var han leder av en av de fem stedene der Norges Eksportråd hadde kontorer i USA, før han i 1991 ble sjef for hele organisasjonen i landet i New York fram til femårsperioden gikk ut i 1996.

I jobben som leder for Eksportrådet møtte han kongelige, statsministre, næringslivstopper og idrettskjendiser (Grete Waitz og andre). Magne skjøttet disse oppgavene på beste måte – sosialt anlagt som han var. Han hadde en helt spesiell evne til å se og kommunisere med folk fra alle samfunnslag. Hans inkluderende måte å være på skaffet ham mange venner over hele verden. Ikke rart at det måtte ønskes velkommen på sju språk da han feiret 50-årsdagen på sitt elskede Myking!

Hver sommer og til jul kom Magne og Anne til Norge. Det var ekstra stas for onkelbarna med en onkel som hadde med seg gaver fra det store utland. Ikke minst amerikansk tyggegummi var stor stas!

Jeg hadde det privilegium å kjenne Magne i 35 år da jeg ble sammen med søstera hans, Anne. Det har vært en utrolig reise med flotte opplevelser. For å nevne noe: OL på Lillehammer der han sammen med søstera (da kona, Anne, med samme navn, brakk ankelen på fortauet på Manhattan like før OL startet) var vertskap for hele den amerikanske kontingenten, biltur gjennom USA med highlights som Yosemite nasjonalpark, Las Vegas, Death Valley, Grand Canyon og Highway 1. Vi har gått Aurlandsdalen sammen- vært på en seks ukers røff tur i seks land i Afrika der vi var på safari, rafta de villeste elver (Zambezi) og vært på de høyeste topper (Kilimanjaro, Half Dome) og mye mer.

Når Magne og Anne kom til landet, var det besøk hos familien og venner som var prioritert.

Han likte også godt å være på hytta mi på Myking. Da fikk han også være mye sammen med søstera, Anne. Derfor kjøpte han seg tomt der, like bak min. Så ble Anne så brutalt revet bort fra oss i 2005. Magne la hyttedrømmen på is et par år, da en av hovedgrunnene til at han ville ha hytta, nærheten til Anne, var borte. Heldigvis valgte han å bygge hytta. Der har vi hatt mange fine stunder sammen. Også andre i familien har nytt godt av Magne og Annes raushet som lånte bort hytta mye, blant annet til yngstesøstera Liv med familie. Dessverre gikk også hun bort for ett år siden.

Jeg vil alltid huske Magne som den kjernekaren han var. Aldri veksla vi et vondt ord, og jeg lærte mye av han. Jeg ser han for meg der han sitter på plattingen på hytta med en av de mange capsene han hadde en varm sommerdag med en kaffekopp eller øl i hånda. Så ser han meg, vinker og roper: «Kom opp da -så får vi oss en prat!».

Savnet er stort for oss alle sammen, men mest for Anne som har vært hans støtte og bauta i et utrolig innholdsrikt, spennende og godt liv.

25. april var det en minnestund for Magne i California for familie, venner og naboer. Urna vil bli frakta til Norge med Anne og 15. august blir det en minnestund på Kongsberg.

I første versjon av minneordet ble det feilaktig gjengitt at Østby gikk ved universitetet Texas A. Riktig universitetsnavn er Texas A&M. Redaksjonen beklager dette og øvrige trykkfeil.