– Sjå her!

Reidar Hauge tiltrådte som organist i Kongsberg i 1973. Like etter at han kom til byen, var vi på kirkeloftet. Innmaten til orgelet fra 1765 lå på gulvet. Under stor strid hadde Glogers instrument blitt bygd om til elektrisk i 1933. Delene fra det gamle var gitt hard medfart. Ødelagte orgelpiper og belgen som knapt hang sammen. Strødd rundt og stablet.

– Men det kunne restaureres, mente Reidar Hauge entusiastisk.

Et kostnadsoverslag viste 1,2 millioner og organisten fikk føle småbyens hån og nedlatenhet.

Så mye penger! De kunne kommunen heller bruke på eldreomsorg.

Samtidig gnistret det brannfarlig fra gamle elektriske koplinger. Rett som det var virket ikke 1933-orgelet, og dets dager var talte. Skulle det repareres?

– Nei, sa Reidar Hauge og ga seg ikke. Det ble en tidkrevende prosess.

I 1970-årene hadde ikke Norge oljefond, og kampen om penger fra staten til kulturformål var hard. Lokalt skjedde det likevel mye. Vi var vitne til et stemningsskifte i byen. Stadig flere ble opptatt av kulturskatten på loftet. En folkebevegelse ble det.

Næringslivet kom på banen. Oppfinnsomhet ga innsamlede penger. Ødelagte orgelpiper ble auksjonert bort. Andelsbrev i de pipene som måtte fornyes ble solgt, og mange ville ha Gloger-glass fra Nøstetangen. Salg av flasker med orgelbrus og Gloger-terte fra baker Martinsen.

Men fullfinansieringen lot vente på seg.

Folkebevegelsen ga frivillighet. Ivrige kantorimedlemmer og andre stilte opp da de første årlige Glogerfestdagene ble arrangert i 1974. Noen av dem holder på ennå, 50 år etter.

I 1993 ble det dannet komité for restaurering med Reidar Hauge som selvskreven leder.

I 1995 ble Glogerorgelets venner stiftet.

Da Kulturrådet bevilget 1,5 millioner, kunne endelig bestilling sendes til Jürgen Ahrend i Tyskland. Han var den fremste eksperten.

I 2000 var restaurering fullført. På festdagene 26. januar 2001 ble det åpningskonsert på det største barokkorgelet nord for Hamburg – i Norges største barokkirke.

De første tonene var Johann Sebastian Bachs preludium og fuge fra 1722. Hauge spilte. Gottfried Heinrich Glogers gamle instrument hadde fått nytt liv.

Festdagene ble omdøpt til festspill, og fra 2006 har staten gitt årlig støtte til arrangementet.

Åpningskonsert i år er 24. januar.

Reidar Hauge fikk byens høyeste utmerkelse; Kongsbergmedaljen. Både han og Gloger er hedret med veinavn. Hauge døde i 2011, 64 år gammel og etterlater seg mye.

Orgelet, Kongsberg kantori, Glogerakademiet, de årlige Glogerfestspillene. Deltakerne i folkebevegelsen glemmer aldri det de fikk være med på.