Gunnar Sembsmoen (GS) skriver i LP 11. april om "Kirker og skoler..." Han mener at dersom kirkene skulle vurderes på samme måten som det skjer med skolene i Kongsberg nå, "hadde SAMTLIGE blitt lagt ned" (!) Og videre: "Hvor mange ganger fylles kirkene i løpet av et år? Julaften. EN gang i året." (!) Dette minner om den lille gutten som spurte faren sin da de kom ut av kirken på julaften: Du pappa, hvor gjør de av presten nå til neste jul?"

Myten om de tomme kirkene er seiglivet, men ikke sann. En undersøkelse i fjor viste at det enda samles flere mennesker til gudstjeneste i landet vårt på søndager enn de som er på fotballkamp! Kongsberg kirke er jevn godt besøkt til gudstjenestene. Sist søndag var det såpass fullt at de som kom sist måtte lete litt etter plass.

Forrige søndag var det messe i Jondalen, og kirka var full. I fjor var det over 17.000 mennesker som deltok i gudstjenester i Kongsberg. Vi har også, som i mange kirker, en gudstjeneste midt i uka. For at alle skal få plass ved konfirmasjonsgudstjenestene våre, var det i fjor 6 slike gudstjenester. Noe av konfirmant-undervisningen foregår i kirka på hverdager. kongsberg kantori øver i kirka.

GS glemte visst gravferdene. Mange ønsker at den siste avskjed skal skje i kirkerommet. Lørdager er det vigsler, og hos oss har vi kulturkvelder ca en gang i måneden.

Kongsberg kirke er jo godt kjent, og mange ønsker å se kirka. Omviseren opplyser at de ikke har nøyaktige tall, men at det dreier seg om flere hundre besøkende. Om sommeren er det "Åpen kirke" og da er det en jevn strøm av turister.

GS ønsker ikke å regne med konsertene! Hvorfor ikke det? Sangere og musikere ønsker gjerne å opptre hos oss, og ikke sjelden er det fullt hus. (julekonsertene) Kirke og kultur hører sammen.

Siden GS nevner skolene, må det sies at skole og kirke har et greit samarbeid. Alle 6.klassinger får omvisning, likeledes noen barnehager, særlig før jul.- Har du hørt om Vintersangfesten? Nylig var 900 barn samlet i kirka.

Kirka har også eget undervisningsopplegg for de som er døpt. De ulike årsklassene har samlinger på hverdager og i helgen. Dette gjelder f eks "Babysang", "Krøllesamling" "Lys våken", "Tårnagenter" "Kirkerottene " , foruten utdeling av 4 års bok og 6 års bok. osv

Som du skjønner, Gunnar S, er Kongsberg kirke i bruk "hele tiden".

Kirka i Norge har hatt som mål at hvor du enn bor i landet vårt skal det finnes en kirke som er åpen for de som ønsker å komme, i glede og i sorg, eller bare for å oppleve stillhet og skjønnhet i rommet. Nå flytter mange til byer og tettsteder, og da kan det skje at en kirke blir liggende der uten noen menighet. Da må det jo vurderes hva som skal gjøres. Men dette gjelder heldigvis ikke mange kirker.

Kongsberg kirke er stadig i flittig bruk. Ta gjerne turen innom Gunnar S !