Naturvernforbundets arkiv blei nylig levert til Statsarkivet på Raumyr. Her kan nå både dagens og framtidas journalister, forfattere, historisk interesserte og alle andre finne mye interessant informasjon om naturvernsaker i kommunen gjennom årene.

Et offentlig arkiv blir av enkelte vurdert som noe av det kjedeligste som finnes. Men der tar de helt feil. Arkiver er «gullgruver» med spennende informasjon om hva som faktisk har skjedd.

Opp gjennom årene har nok noen hevdet synspunkter som i ettertid viser seg å være meget tvilsomme, og faktisk helt feil. Nå kan de være ivrige med å argumentere for at: «Vi må da glemme denne saken snart»! Men bør vi ikke lære av fortidas hendelser? For å unngå å gjøre samme feil en gang til. Arkivmaterialer er god dokumentasjon for å få fram faktainformasjonene.

Naturvernforbundets arkiv inneholder 10 fullstappede arkivbokser med sakspapirer, referater fra årsmøter mm samt en del avisutklipp relatert til viktige naturvernsaker.
Den største naturvernkonflikten som vi i Naturvernforbundet i Kongsberg har vært engasjert i var et forslag fra Forsvaret på 1970-tallet: Nedlegging av Hengsvann skytefelt for etablering av et meget stort nytt skytefelt med tilhørende veibygging i urørt natur. Det nye skytefeltet på hele 75 000 daa, 75 kvadratkilometer, skulle ligge i Kolknut-området vest for Heistadmoen, over mot Kolsjø/Øksne og helt opp mot Sveinsbufjellet. Arkivmaterialer fra denne saken fyller en egen arkivboks.

Forslaget omfattet bl.a. nedslagsfelt for tung bombekaster (TBK). De av oss som har tjenestegjort på Heistadmoen under rekruttperiode og rep. øvelser i TBK-tropp har fått meget godt innsyn i hva eksploderende 107 mm bombekastergranater medfører av naturødeleggelser, under skarpskyting på Hengsvann. På skarpskytinger opplevde vi også at granater ikke alltid eksploderte, men blei liggende i terrenget som livsfarlige blindgjengere. Allikevel foreslo altså Forsvaret å legge ned Hengsvann for å ta i bruk dette unike og urørte Kolknut-området, som bl.a. har innslag av urskog. Ikke rart at et slikt forslag medførte svært store protester, og mange forsto ikke hvorfor Hengsvann skytefelt alternativt kunne utvides noe i stedet for å legges ned.

Arkivet vårt har meget gode dokumentasjoner over hendelsene og heldigvis gikk det jo bra. Etter svært stor og langvarig folkelig motstand med bl.a. organisering av en underskriftskampanje, der også Naturvernforbundet var aktiv deltaker. 2.691 personer protesterte med sin underskrift mot et nytt skytefelt i Kolknut-området. Mange skreiv leserinnlegg i Lp med argumentasjoner mot den foreslåtte flyttingen, flere slike innlegg finnes også i arkivet vårt. Kommunestyret frarådet så flytting av skytefeltet, og etter dette valgte Forsvaret å utvide på Hengsvann.

I dag er store deler av Kolknut-området vernet som Naturreservat, det strengeste naturvernet med svært strenge kriterier for opprettelse. Og spesielt om vinteren er området mye benyttet av folk i alle aldre. De kan glede seg over flotte skiturer i den såkalte Bjørndalsrunden, som Per Henriksborg og hans medarbeidere frivillig nedlegger en stor innsats i å preparere.

Men litt spesielt er det å registrere at de aller fleste som i dag benytter dette fantastiske området ikke aner noe som helst om denne naturvern-konflikten. Eller den store innsatsen til Naturvernforbundet og andre organisasjoner under redningsaksjonen. Uten dette meget omfattende og langvarige, frivillige naturvern-arbeidet ville dette området i dag vært skytefelt. Det er all grunn til å vurdere et medlemskap i Naturvernforbundet.

Kongsberg har svært mange interessante arkivsaker i Statsarkivet, som absolutt bør formidles til offentligheten i en eller annen form. Og kanskje er det flere frivillige organisasjoner i kommunen som bør vurdere muligheten for en profesjonell og offentlig lagring av sitt arkivmateriale.