(Drammens Tidende)

DRAMMEN/ØVRE EIKER: Onsdagens ferske prognose viser at Drammen og Øvre Eiker oppjusteres fra oransje til rødt på farevarselet for flomfare, torsdag.

Det kommer fram i oppdatert informasjon på Varsom.no.

Hydrolog i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Tuomo Saloranta, hadde ikke helt oversikten da Drammens Tidende tok kontakt, og sier det er mye å gjøre hos NVE denne dagen. Dermed vil trolig ytterligere informasjon først komme etter hvert, sier Saloranta.

– Hva er årsaken til at man havner på rødt nivå?

– Jeg antar det er fordi det er mye vann oppstrøms i Drammensvassdraget. Senere i dag når nyhetssakene på Varsom.no oppdateres, vil det nok stå mer om når man mener det skal kulminere. Et rødt varsel indikerer at det blir mye vann, sier Saloranta.

Venter på prognosene

Nyheten var fersk for Drammen kommune da avisa tok kontakt, onsdag ettermiddag.

– Vi vet det har vært på grensen mellom oransje og rødt, at det nå blir rødt er vi forberedt på, sier Sten Petter Aamodt, beredskapssjef i Drammen kommune.

Han forteller at det ikke har så mye å si hvilket nivå kommunen er på, og at de forholder seg til prognosene som kommer to ganger i døgnet. Den siste kom klokka 04.30, natt til onsdag.

– Jeg vet ikke helt når vi får den neste, det er litt regnearbeid som må gjøres.

– Ingen øvelse

Fra klokka 08.00 til 12.00 har vannstanden ved Mjøndalen bru økt fra 2,290 meter, til 2,393 meter. Med andre ord har vannstanden økt cirka ti centimeter på fire timer.

– Cirka 100 kubikk med vann er 15 centimeter, så den økningen betyr at det er litt mer vann som kommer inn. Vi forventer jo også at dette skal øke til nærmere 3,5 i morgen, torsdag, sier Aamodt.

Med andre ord: vannstanden ved Mjøndalen bru kan øke med ytterligere 1,1 meter.

– Det er mye som skjer, og det virker som at folk tar dette på alvor. Dette er ingen øvelse.

Foreløpig er det ingen planer om evakuering noe sted i Drammen kommune.

– Men folk må følge med på hvor veier stenges og så videre, for det sier om man kommer seg til og fra steder.

Har sendt ut sms

Virksomhetsleder for teknisk i Øvre Eiker, Vegard Knutsen, forteller at også de venter på de nye prognosene som kommer.

Av utsatte områder i Øvre Eiker er det Hokksund båt og camping og gamle Hokksund, sier Knutsen.

– Vi har hatt direkte dialog med campingen. Det er også et område på Framnes som kan bli berørt. De aktuelle beboerne her har fått en egen sms om å følge med på kommunens nettside. Endrer dette seg, sender vi ut nye meldinger ved behov.

Ellers følger Øvre Eiker kommune godt med på gangveier og veisystemet øvrig, dersom det skulle være behov for å stenge enkelte områder.

Onsdag 9.8-23 er det store krefter i sving ved Kongsfoss, der Simoa møter Drammenselva i Åmot. I Simoa er det 50-årsflom som følge av vannmassene under ekstremværet Hans.