Under årets festspill har vi besøk av 3 dyktige musikere som er med på fylle Glogerdagene med orgeltoner. De er deltagere ved det som kalles YAGA (Young Artist Gloger Academy), som er en plattform for unge musikere/musikkstudenter under festivalen, det varierer fra år til år hvilke instrumenter de trakterer. I år er det altså orgelet som er i fokus. YAGA-organistene skal bryne seg på ulike instrument, men det er ikke til å stikke under en stol at kirkens og byens fabelaktige «barokksmykke» fra 1765 er det største trekkplasteret.

Årets YAGA-musikere er to unge talenter Victoria Ulriksen (17), Lukas Dodson (22) og en dyktig og etablert musiker, Lena Fischer (35). Et flott trekløver som holder et høyt kunstnerisk nivå. Victoria og Lukas studenter som bachelorsstudenter ved Norges Musikkhøgskole, mens Lena holder til i Trondheim hvor hun er masterstudent ved kirkemusikkklinjen ved NTNU. Lena er en dreven musiker med erfaring ulike felt i tillegg til orgel, blant annet, trombonespill, jazzpiano, kor og orkesterledelse. Hun jobber som kantor i Malvik parallelt med å studere master i orgelspill. De to yngste har ulike erfaringer, Lukas Dodson har i tillegg til å studere orgel, rukket å være lærling i Ryde orgelbyggeri og har faktisk vært med å sette i stand orgelet i Efteløt kirke. Victoria er en ung orgelkomet, som har allerede, tross sin unge alder, både gjort seg ferdig med Videregående på kun et år, spilt tallrike konserter i inn og utland og i tillegg vært deltaker i TV-programmet Norske talenter med orgelspillet sitt. Det er en svært begavet trio som deltar på YAGA-kurset i år. De skal igjennom mye undervisning i løpet av uka, og vil glede publikum med sitt spill både på orgelhalvtimer i Kongsberg kirke (tirsdag, onsdag og fredag). De vil også ta turen til Efteløt og spille både på orgelhalvtime der (26.1 kl. 08:30) og på søndag 28.1 vil de spille en hel konsert sammen kl. 15:00, her er det nyere norsk musikk som står på repertoaret.

De 3 orgelstudentene skal i løpet av uka møte noe så eksotisk som en verdensberømt orgelstjerne. Glogerfestspillene er utrolig heldige som har fått tak i denne travle dama på 28 år - fast organist i Royal Albert Hall. Hun formidler orgelmusikk på sosiale media, og særlig på TikTok med over 690.000 følgere, men også instagram er hun blitt utrolig populær med sine videoer. Hun klarer å vise frem orgelet som et kult instrument med utallige fasetter, og gjort det tilgjengelig for yngre publikum ved å spille musikk som de identifiserer seg med, blant annet filmusikk tilrettelagt orgel og slenger seg gjerne med rockeband som spiller i Royal Albert. Noen kaller henne orgelmusikkens svar på Taylor Swift målt i stjernestatus.

Anna Lapwood er også en ener i klassisk sjanger, og spiller orgelmusikk så det fyker etter både solo og med orkesteret i Royal Albert hall i ryggen. Hun spiller også konserter over hele Europa og USA med de anerkjente orkesterne. En annen ting som har gitt henne en spesiell status, at hun er en fantastisk og banebrytende rollemodell for fremtidens kvinnelige organister. Hun var den første kvinnelige «organ Scholar» (en orgelstudent med høyest status/størst ansvar) ved Magdalen College i Oxford. I løpet av universitetets 560-år lange historie, var hun den første kvinnen som fikk bære denne tittelen. I tillegg innehar hun tittelen som Musikkdirektør ved Universitetet i Pembroke/Cambridge, her startet hun et jentekor, bare det er nytenkende i et land hvor guttekor er det eneste «riktige». Hun har vunnet ulike priser, blant annet som «gamechanger», hvor hun er med på heve kvinnens annerkjennelse og status i et ganske tungt mannsdominert musikalsk miljø.

Denne storslagne organisten blir altså å høre på Glogerkonsert lørdag 28.1 i Kongsberg kirke, men publikum inviteres også inn fredag, da hun skal gjennomføre en mesterklasse med YAGA-orgelstudentene. Selv om man ikke er organist eller veldig interessert i orgelmusikk, lover arrangørene at det blir en helt spesiell opplevelse å se henne enten i undervisningssituasjon-levende og fantastisk entusiastisk eller høre hennes suverene spill. Lørdagens orgelkonsert vil bli en happening, sier arrangøren, hun vil virkelig vise mulighetene som ligger i orgelet fra 1765, det blir både tradisjonelle toner med Bach, men også nyere musikk av blant annet Philip Glass.