Statkraft ønsker å informere folk om sine planer og derfor inviterer de til et folkemøte på Rødberg Hotel tirsdag 7. mai.

I invitasjonen skriver Statkraft: Her ønsker vi å fortelle mer om Statkrafts planer for Nore, og gi muligheten for fremmøtte til å gi innspill til prosessen fremover.

Et av verdens eldste

– Nore I og Nore II kraftverk ble satt i drift i 1928 og 1946, noe som gjør Nore I til et av verdens eldste vannkraftverk som fortsatt er i drift. De har begge en sentral og viktig rolle for kraftsituasjonen på Østlandet, og har et moderniseringsbehov som må gjennomføres for å sikre fremtidig, varig drift. Når vi vurderer moderniseringer ønsker vi å få mer energi og effekt ut av de vannkraftanleggene vi allerede har, slik at de på beste måte kan imøtekomme det økende kraftbehovet i Norge, skriver Statkraft videre.

Redesign

– Vi kaller dette redesign. I prosjektet Nore Redesign vurderer vi å bygge nye kraftverk, som kan bidra til en mer effektiv utnyttelse av vannressursen. Det skal ikke tas inn noe nytt vann, eller øke reguleringen som er i dag. Nye kraftverk kan bidra til å dekke det økende behovet for effekt i samfunnet, uten nye naturinngrep av vesentlig betydning. Parallelt med redesignprosjektet gjøres det reinvesteringsvurderinger for eksisterende stasjoner, og i dette tilfelle bevares Nore I og II kraftverk. Målsettingen vår er at vi i løpet av vinteren 2025 gjør en beslutning på om kraftverkene på Nore skal erstattes med nye (redesign), eller om det investeres i eksisterende stasjoner slik at de kan driftes videre som i dag.

Det vurderes to ulike konsept, og felles for disse er at dagens kraftstasjoner flyttes inn i fjell og at det bygges nye tunnelsystemer. Konseptene skal konsekvensutredes i løpet av 2024.