Regjeringa vil øke forsvarsbudsjettet med 600 milliarder de neste 12 åra! Altså, de vil bruke 600 milliarder mer enn de allerede planlagte 1024 milliardene. Da blir det 1624 milliarder. Tusen milliarder er en billion. De neste 12 årene vil de som styrer Norge bruke over en og en halv billion kroner på forsvaret, eller rettere sagt, krigsindustrien. Så lite forstår de om hva som skal til for å skape en bærekratig og trygg verden for jorda og menneskene! De vil også ansatte over 4000 flere og innkalle like mange flere til verneplikt enn i dag. Er det riktig prioritering?

Våre ledende politikere ønsker en massiv opprustning i lille, trygge Norge, Fredsnasjonen. Ungdommene vår skal i enda større grad øve på å se «de andre» som fiender som det er legitimt å drepe, samtidig som byer og land legges i grus. Det er så sørgelig. Og så uklokt. Med dette skapes en farligere verden, ikke tryggere. Hvorfor øver vi ikke på fredelig sameksistens, om det er fred vi ønsker?

Hvis Nobelkomiteen hadde respektert Nobels vilje ville Fredsprisen ha gått til de som hadde gjort mest for nedrustning og avskaffelse av militærvesenet. Ikke opp, men ned. Nedrustning, forbrødring over landegrensene, og utbredelse av internasjonale Fredskongresser. Men Nobels vilje blir konsekvent overkjørt, og verden blir stadig farligere. Og jo farligere den blir, jo mer våpen og opprustning tror vi at vi må ha.

Evaluering er det noe som heter. Å stikke fingeren i jorda, og sjekke om det vi gjør virker. Og lage en ny plan hvis det ikke virker. Ikke pøse på med mer av det samme. Så ukloke ledere burde ikke få lov til å styre noe annet enn seg sjøl. Krig og våpen virker IKKE.

Alfred Nobel og Albert Einstein var på samme lag. Einstein deltok aktivt i kampanjer mot verneplikt, og støtta opprop mot militær trening. Han appellerte til ungdom om høytidelig og betingelsesløst å nekte å delta i noen krig, og samtidig kreve andre metoder for å løse konflikter. Krig løser dem jo heller ikke, den skaper bare flere! Det er jo logisk, og noe vi ser i nyhetene hver dag.

Dessverre har våre sinn blitt militærisert. Vi er hjernevaska av krigsindustrien. Sannheten og de kloke ordene provoserer, eller går inn det ene øret og ut det andre. Dette må vi ut av! Før det er for seint! Atomkrigen nærmere seg.

Krigisme gjør oss blinde for alternativer, skriver Linn Stalsberg i boka «Krig er forakt for liv – Et essay om fred». Hun fortsetter: «Bør vi ikke våge å spørre om krig og vold har blitt normalisert i den grad at det er et problem? Det er ikke til å begripe at vi i en epoke hvor verden er på vippepunktet ved at klimaendringer truer alt levende, bruker enorme summer på å utvikle våpen som ødelegger mennesker og miljø»

Kjære alle sammen, Linn Stalsberg har rett! Og kjære Stortinget, vend tommelen ned for galskapen og la fornuften vinne! Vi bør opprette et Fredsdepartement og lære ungdommene våre å samarbeide framfor å konkurrere og å respektere og sette pris på at vi er forskjellige.