Nylig ble det kjent at det politiske flertallet i Asker kommune vurderer å kutte den kommunale delen av formuesskatten. Dette skapte en ny bølge av debatt om skattenivået og -innretningen, og noe som engasjerer langt utenfor Asker.

Jeg skal overlate den politiske skattedebatten til andre. Men det som forundrer meg ofte i disse debattene er misoppfatningen rundt hvem de formuende er og den manglende forståelse rundt hvorfor det er viktig å bevare og utvikle formuer i Norge.

Daglig snakker jeg og mine kolleger med formuende personer og familier i områdene rundt Drammen, Asker og Kongsberg. Dette er i hovedsak driftige kvinner og menn med et sterkt engasjement for samfunnet de er en del av. Vår erfaring er at svært mange er bedriftseiere som kjenner på et lokalt samfunnsansvar når det kommer til å bevare og skape flere arbeidsplasser, men også som viktige bidragsytere til lokale idrettslag og kulturlivet. Bare se på listen over samarbeidspartnere til Kirkens Bymisjon, Strømsgodset eller andre lokale samfunnsaktører. Historisk har vi også sett at flere har bidratt som investorer til nye vekstbedrifter i regionen, slik at det kan skapes nye arbeidsplasser og verdier.

Som rådgivere har vi over tid merket et stemningsskifte. Et høyere rentenivå og usikkerhet rundt fremtidige rammevilkår, der skatt er et viktig element, påvirker mer og mer viljen og evnen til å investere både i eget selskap og i nystartede selskaper. Ganske enkelt fordi usikkerhet om fremtidige kostnader, slik de skiftende rammebetingelsene medfører, gjør at man holder igjen på investeringer som ellers ville vært kloke.

Uroen ser vi også på nasjonalt nivå. Vi i Formue, som er rådgivere for mange tusen formuende privatpersoner, familier og stiftelser over hele landet, spurte i fjor sommer 600 av våre kunder om deres holdninger etter debatten om skatt og rammebetingelser. Over 60 prosent svarte at endringer og usikkerhet rundt rammevilkår har påvirket planlagte investeringer de neste 1-2 årene i stor eller svært stor grad. Enda mer bekymringsfullt: Over 35 prosent sier de vil investere mindre i egen bedrift enn planlagt, og over 30 prosent at de vil investere mindre i oppstartsbedrifter. Ett drøyt år er gått siden vi foretok den undersøkelsen, men tilbakemeldingene vi får fra kundene tilsier at situasjonen på ingen måte er i bedring – snarere tvert imot.

Vi trenger mer og ikke mindre vilje til å ta risiko og legge forholdene til rette for bedriftseiere over hele landet. Vi må sørge for at formuer bevares og utvikles lokalt. Den usikre og avventende holdningen som nå råder er det avgjørende å få snudd. Om ikke blir det mindre kapital til oppstartsbedrifter, til investering i vekst, tilpasning til det grønne skiftet og til viktige lokale samfunnsaktører. Vi frykter også at familiebedrifter selges til utenlandske eiere.

Da vil det i fremtiden bli færre og ikke flere lokale bedriftseiere. Det taper vi alle på.